Vă rugam așteptați...

Cataracta, tratabilă prin chirurgie de înaltă clasă la Clinica Cristal Vision

noiembrie 16, 2016 by cristal vision0
cristal-vision-chirurgie.jpg

Operații de înaltă clasă pentru pacienții cu cataractă se realizează în Piatra Neamț, la Clinica Cristal Vision, situată pe bulevardul Decebal, nr. 2, bl. H3. Medicul Cristina Ghindea operează la această clinică unde, pe lângă cabinetul pentru consultații, există o sală chirurgicală dotată cu aparatură modernă.

Am întâlnit aici pacienți de toate vârstele, din tot județul, nu doar din Piatra Neamț, bucuroși că au aici aproape posibilitatea să-și rezolve o mare problemă de sănătate. Operația de cataractă durează puțin, confortul suportului familial fiind important în acest caz, mai ales că mare parte din pacienți sunt în vârstă.

Care sunt beneficiile pentru pacienți, mărturia unui pacient și informații prețioase despre lentilele folosite aflați din interviul acordat de medicul Cristina Ghindea.

*Cataracta, prima cauză în lume pentru orbire

Dr. Cristina Ghindea: În primul rând, sunt foarte contrariată de faptul că drept cauză numărul unu în lume pentru orbire este cataracta, deși aceasta este o afecțiune oftalmologică vindecabilă în totalitate prin operație, cu șanse mari de reușită. Operația nu prezintă riscuri mari nici în timpul chirurgiei și nici post-chirurgical. Riscurile sunt ca-n orice operație, dar sunt mici și de obicei se rezolvă.

Reporter: Ce este cataracta?

Dr.C.G.: Cataracta este opacifierea cristalinului, dacă vreți este ca un geam pe care mai întâi se pune praf, apoi stratul opacifiant se tot îngroașă. Vederea scade treptat, de aceea pacienții de multe ori nu-și dau seama că vederea lor scade, ei se adaptează vederii scăzute, tocmai din cauză că încețoșarea intervine lent. Ei realizează abia când observă că, de exemplu, până acum puteam să citesc iar acum nu mai pot să citesc.

Un alt simptom este schimbarea frecventă a dioptriilor, cu scăderea dioptriilor pe plus și creșterea dioptriilor pe minus.

Rep.: Care este atitudinea potrivită în fața unor asemenea schimbări?

Dr.C.G.: Cataracta este bine să fie rezolvată cât mai devreme, pentru că atunci riscurile operației sunt mai mici și capacitatea de vindecare a ochiului este mai mare. Când cataracta este mai avansată, gradul de dificultate al operației crește și vindecarea poate fi îngreunată.

Rep.: Sunt persoane tot mai tinere care sunt afectate de cataractă. Ce simptom ar trebui să alarmeze?

Dr.C.G.: Orice scădere a vederii trebuie să alarmeze, indiferent de vârsta la care apare. Cataracta este mai frecventă la vârstnicii de peste 60 de ani, e adevărat, la cei de 80 de ani la o persoană din 5 se dezvoltă cataracta. Dar afecțiunea apare și la tineri, probabil prin amprenta genetică sau din cauza fumatului, a factorilor toxici care ne înconjoară, poate avea cauze traumatice ori din cele care țin de medicația generală, cum ar fi citostaticele sau cortizonul administrate timp îndelungat.

*Operație scurtă, recuperare ușoară

Rep.: Vestea excelentă pentru pacienți este că operația este una ușoară, durează puțin, iar, dacă nu sunt prezente alte afecțiuni, de a doua zi persoana vede.

Dr.C.G.: Da, tratamentul cataractei este operația. La clinica noastră, operația se realizează prin incizii mici, fără fir, se folosesc aparate speciale care fragmentează cataracta în interiorul săculețului și se extrag fragmentele, fără să fie nevoie de incizii largi. Inciziile mici se hidrosuturează și nu este nevoie de fir.

Operația durează între 15 și 20 de minute la majoritatea pacienților. Pacientul pleacă acasă cu ochiul pansat, iar a doua zi vine la control și, în majoritatea cazurilor, nu mai este nevoie să poarte pansamentul.

Operația este ușoară pentru pacient, mai ales în cazul celor care se prezintă din timp la medic. Când pacientul ajunge la medic cu o cataractă neglijată, cazurile pot deveni foarte dificile. La fel, atunci când cataracta se coroborează cu alte boli oftalmologice, cum este glaucomul, sau cu alți factori ce țin de constituție, cum sunt pacienți care se mișcă greu, pacienți cu care ne înțelegem greu – pentru că operația se realizează prin anestezie locală și noi tot timpul comunicăm cu pacientul.

Rep.: Ce are de făcut pacientul în perioada de recuperare?

C.G.: Pacientul operat de cataractă primește prescripție și trebuie să-și administreze un colir, de câteva ori pe zi, timp de patru-șase săptămâni. Dacă vindecarea este foarte bună, așa cum este cazul la cei mai mulți dintre pacienți, controalele se derulează post-operator, cel din a doua zi de după operație, și la șase săptămâni.

Medicul decide dacă pacientul va purta ochelari și ce dioptrie, abia atunci considerându-se vindecat ochiul.

*Peste 95% rată de succes la Cristal Vision

Rep.: Ce rată de succes aveți în intervențiile chirurgicale la cataractă?

Dr.C.G.: Peste 95%. Mai este important de spus că sunt foarte, foarte rare complicațiile care pot duce la scăderea vederii, iar dacă apar, acestea se rezolvă, cu recuperarea vederii, în mare parte.

Rep.: Ce trebuie să facă pacientul după operație, pentru a nu exista complicații?

Dr.C.G.: Pacientul poate să se plimbe, poate să se uite la televizor, poate să citească, poate să doarmă pe oricare parte, poate să se aplece, poate să-și facă treburile casnice ușoare spre medii.

Ce nu poate? Nu poate să intre în grajd la animale, nu este indicat să sape la pământ, să evite să-și expună ochiul operat aburului excesiv sau fumului și să se spele pe corp și pe cap introducând apă și săpun în ochi. Acestea toate pot fi permise după ce au trecut cele șase săptămâni și se consideră ochiul vindecat, abia atunci pacientul poate să-și reia ocupațiile fără restricții.

Oricum, perioada de recuperare nu este foarte restrictivă, este o perioadă de convalescență ușoară, pentru că pacientul poate să facă tot felul de activități.

Rep.: Ce fel de cristaline folosiți la clinică?

Dr.C.G.: Cristalinele artificiale sunt de mai multe tipuri, în funcție de tehnologia care o au în spate, în funcție de materialele din care sunt constituite, de protecțiile pe care le au pe suprafață și modul de șlefuire, și astfel au prețuri mai mici sau mai mari. Cristalinele artificiale se introduc în ochi pentru toată viața, nu se mai scot decât în anumite cazuri speciale. La majoritatea pacienților, cristalinul o dată hotărât, acela rămâne pentru tot restul vieții.

Rep.: Alegerea cristalinului de către pacient depinde și de ceea ce oferă ca vedere, nu doar de criteriul financiar, iar pacienții Cristal Vision pot alege conform cu posibilitățile fiecăruia.

Dr.C.G.: Da. Cristalinele sunt, în principiu, monofocale, torice sau multifocale.

Cel monofocal este cel cu care pacientul vede bine la distanță, iar la aproape poartă ochelari, în majoritatea cazurilor.

Cristalinele torice sunt cele care se folosesc la pacienții cu cataractă și astigmatism.

Cristalinele multifocale se folosesc la pacienții care doresc să vadă bine la distanță și bine la aproape. Operația ajunge la circa 1.000 euro pentru un ochi cu acest cristalin special, și astfel pacientul capătă o independență față de ochelari.

Rep.: Care este cel mai tânăr pacient pe care l-ați operat și care este cel mai vârstnic?

Dr.C.G.: Cel mai tânăr pacient al meu a fost un copil, pentru cataractă congenitală, iar cel mai vârstnic – peste 100 de ani. Deci, plaja este foarte largă, cataracta este o patologie care poate atinge orice vârstă!

Mărturia pacientului

Elena Ionescu, în vârstă de 70 de ani, din municipiul Piatra Neamț, este o pacientă care aștepta să intre pentru a doua operație și a declarat: „Am aflat despre doamna doctor Cristina Ghindea, care operează cataracte aici, în Piatra Neamț, după ce am fost diagnosticată la București.

Imediat am început să mă documentez, pentru că majoritatea pietrenilor aleargă în alte orașe pentru operații și eu doream să mă operez aici, acasă, mai ales că era înainte de anotimpul rece și deplasările în alte localități sunt mai dificile. O operație necesită pregătire, mai multe consultații înainte și după intervenția chirurgicală, deci ar fi fost nevoie de mai multe drumuri la distanță.

Când am aflat de doamna doctor că operează aici, m-am programat pentru consultație și am rămas foarte plăcut impresionată de calmul ei, de răbdarea ei, mi-am dat seama de competențele pe care le are, pentru că am aflat că vine de la o clinică universitară și, deși tânără, are multe operații făcute.

Am luat decizia să mă operez aici, la clinica Cristal Vision, mai ales că au toate dotările necesare și personalul deosebit de amabil și atent.

M-am operat, la începutul lunii octombrie, la ochiul drept unde cataracta era ceva mai avansată. Acum sunt pentru a doua operație, la ochiul stâng, pentru că evoluția a fost foarte bună și am decis împreună cu doamna doctor să facem și a doua operație.

Nu regret deloc decizia de a mă opera și recomand și altora să nu amâne, în primul rând, să se opereze aici pentru că scutesc multe drumuri și avem tratament de cea mai bună calitate.

Îi mulțumesc doamnei doctor și întreg personalului ajutător de la clinica Cristal Vision, m-am simțit răsfățată!“.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Cine suntem ?

O echipa de oameni specializati pentru a veni in intampinarea problemelor oftalmologice : diagnostic cat mai exact, preventia bolilor oftalmologice, tratarea, urmarirea, vindecarea acestora.

Copyright by soreb.ro