Vă rugam așteptați...

Cum citim o reteta de ochelari

iulie 3, 2017 by cristal vision0
reteta-de-ochelari-1200x630.png

Reteta de ochelari cuprinde valori care se referă la problemele oculare identificate de specialist. Valorile sunt scrise în niste căsuţe, cum ar fi- Ochiul drept cu sfera, cilindru şi ax, apoi Ochiul stâng cu sfera, cilindru si ax şi Distanţa pupilară  înscrisă într-o rubrică separată, cu simbolul DP (DIP). O rubrică importantă este şi aceea prin care se menţionează dacă ochelarii sunt recomandaţi pentru distanţă/permanenti sau pentru aproape (scris, citit, calculator).

reteta de ochelari

Prima valoare este cea de dioptrie sferică, urmată de semnul plus sau minus. Dacă pe reţetă este trecută o valoare cu minus, înseamnă că pacientul suferă de miopie respectiv ochiul este mai mare, mai lung, şi are nevoie de o dioptrie cu minus care să scadă puterea ochiului (exemplu -1,25). În cazul în care este trecută categoria cu plus, înseamnă că pacientul este hipermetrop ceea e înseamnă că ochiul este mai mic şi are nevoie de o dioptrie cu plus care să-l poată ajuta să ajungă la dioptria corectă pentru a vedea bine.

Căsuţa completată cu rubrica cilindru, se referă la dioptria cilindrică, aceea care corectează astigmatismul. Dacă în prescripţie este completată această rubrică, înseamnă că ochii nu sunt perfect simetrici, rotunzi, corneea este aplatizata (turtita), avand nevoie de dioptrie doar într-un anumit ax. Această valoare  poate fi de asemenea cu plus sau cu minus, urmată de simbolul Dcyl şi la rubrica ax se completează valoarea, între 0 şi 180 de grade. Astigmatismul poate fi simplu sau compus, miopic, hipermetropic sau mixt.

Atunci când pe reţetă se completează rubrica „aproape”, înseamnă că este vorba de presbiopie. Aceasta este o afecţiune care apare după vârsta de 40 de ani şi care poate fi depistată de persoana în cauză în momentul în care la citit îndepărtează cartea pentru a vedea mai bine scrisul, ori nu mai vede clar cifrele la telefon. Se poate întâmpla ca medicul să scrie în această rubrică doar adiţia (ADD), reprezentanând diferenţa între valoarea de aproape şi cea de distanţă.

O valoare care se întâlneşte mai rar este dioptria prismatică. Aceasta poate fi independentă sau poate însoţi problema de miopie, hipermetropie sau astigmatism. Dioptria prismatica se prescrie în cazurile de strabism, când se constată lipsa de paralelism a globilor oculari sau în caz de nistagmus – când există mişcări ritmice, sacadate ale ochilor.

Medicul/ Optometristul, mai poate trece pe reţetă informaţii privind acuitatea vizuală-care reprezintă gradul de claritate dat de dioptria respectivă, dioptriile pentru lentile de contact (LC)- în cazul în care este solicitată o astfel de consultaţie, sau recomandări privind tratamentele aplicate lentilelor de ochelari- care pot fi fotocromic, antireflex, progresivi etc.

Ultima rubrică din reţetă este DP (distanţa pupilară). Această rubrică se referă la distranţa dintre ochi şi este foarte importantă pentru executarea corectă a ochelarilor. Această distanţă diferă de la o persoană la alta şi de aceea este indicat ca o pereche de ochelari să fie purtată doar de persoana pentru care este recomandată. Este contraindicata purtarea ochelarilor altor persoane, chiar daca pe moment simtim ca vedem bine cu ei. Aşa cum am subliniat şi mai sus, fiecare persoană are propriile probleme oculare şi numai medicul/ optometristul le poate identifica şi corecta prin prescripţiile de rigoare.

 

MIRELA LOVIN

OPTOMETRIST

CLINICA DE OFTALMOLOGIE CRISTAL VISION


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Cine suntem ?

O echipa de oameni specializati pentru a veni in intampinarea problemelor oftalmologice : diagnostic cat mai exact, preventia bolilor oftalmologice, tratarea, urmarirea, vindecarea acestora.

Copyright by soreb.ro