Vă rugam așteptați...



Blog

Ultimele noutati din oftalmologie

Ani-Lumina-Cristal-Vision-Glaucom-retiopatie-diabetica.jpg
06/dec./2024

  • Interviu cu  dr. Cristina Ghindea, de la Clinica de Oftalmologie ”Cristal Vision” Piatra Neamț

Bolile oculare fără simptome, dar care duc la orbire, pot fi identificate și tratate, astfel încât persoanele afectate să poată câștiga ani de lumină. Cu cât o problemă oculară este mai repede diagnosticată, cu atât există mai multe șanse de rezolvare. Iar dacă medicul de familie- primul căruia i se adresează, de regulă, pacientul- îndrumă corect bolnavul afectat, șansele lui să orbească scad foarte mult, semnalează dr. Cristina Ghidea, din cadrul Clinicii de Oftalmologie ”Cristal Vision” Piatra Neamț. Medicul specializat la Cluj și reîntors pe meleagurile natale pentru a-și pune cunoștințele dobândite și priceperea în slujba celor aflați în suferință ne vorbește despre parcursul pe care trebuie să-l aibă pacientul pentru a putea beneficia de un diagnostic corect, de un tratament specializat și de ținerea acestuia sub observație.

  • Medicii de familie din județul Neamț au participat, în număr mare, la evenimentul ”Împreună pentru ani de lumină”

Rep: Așadar, puntea de legătură între pacientul cu patologie oculară și medicul oftalmolog, care-l poate ajuta să nu-și piardă vederea, este reprezentată de doctorul de familie. Ați stabilit o conexiune cu acesta, pentru a conlucra în beneficiul bolnavilor?

Dr. Cristina Ghindea: Am realizat, în timp, că prevenția reală și eficientă pornește de la medicul de familie. Acesta constituie piesa principală, iar noi, medicii specialiști, de obicei acționăm asupra bolilor. Prin conștientizarea medicilor de familie asupra importanței depistării precoce a bolilor cronice, afecțiunile oculare ale pacienților pot fi tratate cu succes, astfel încât să nu ducă la handicapuri grave în timp. De aceea am încercat și am adunat laolaltă medicii de familie din județul Neamț, pentru a scoate în evidență importanța depistării precoce a glaucomului, retinopatiei diabetice și a ambliopiei la copil.

Am fost surprinsă să văd interesul foarte mare manifestat de medicii de familie față de aceste patologii, am fost surprinsă de dorința acestora de a-și ajuta pacienții, de deschiderea pe care au manifestat-o prin participarea la evenimentul organizat de noi recent, împreună cu Compania Farmaceutică Rompharm, la Central Hotel Plaza, și de colaborarea dezvoltată ulterior. Au fost abordate trei subiecte: Glaucomul, Retinopatia Diabetică și Ambliopia. 

Rep: Care este primul semn de alarmă dat de instalarea glaucomului și prin ce investigație medicală poate fi identificat?

Dr. Cristina Ghindea: Glaucomul este o boală care, de cele mai multe ori, evoluează asimptomatic; iar când simptomele se manifestă este, de obicei, tardiv. De aceea, este important să fie depistat înaite ca pacientul să-și piardă vederea din cauza lui. În acest scop am implementat un program, alături de Compania Farmaceutică Rompharma, prin care toți locuitorii județului Neamț pot să beneficieze de măsurarea gratuită a tensiunii intraoculare la Clinica de Oftalmologie ”Cristal Vision” din Piatra Neamț. Prin Campania de Screening  ”Ai în vedere viitorul”, medicii oftalmologi împreună cu medicii de familie și-au propus să conștientizeze pacienții privind importanța diagnosticării timpurii a glaucomului. Recomand cu precădere persoanelor cu vârste de peste 50 de ani și nu numai, să meargă la medic pentru măsurarea presiunii intraoculare. Prin proiectul pe care-l derulăm cu Rompharm, la noi în clinică se poate beneficia, în fiecare sâmbătă, de măsurarea gratuită a tensiunii intraoculare. Pacientului i se completează o fișă cu presiunea și datele acestuia.

De ce glaucom? Glaucomul afectează ireversibil nervul optic. Acționează prin îngustarea câmpului vizual (dinspre periferie spre centru, ca și ”cortina de la teatru” la închiderea spectacolului), de aceea pacientul observă efectele lui tardiv, doar când este afectată vederea centrală.

Pacienții cu următorii factori de risc ar trebui să efectueze o consultație oftalmologică completă chiar şi la 40 de ani: 1. Rude de sânge diagnosticate cu glaucom; 2. Boli asociate: diabet zaharat, hipertensiune arterial, fumat; 3. Pacienți cu tratament cu cortizon.

  • Pachet promoțional de 3 investigații cu 50 de lei, pentru identificarea retinopatiei diabetice , principala cauză de orbire la pacienții diabetici

Rep: În ce mod este agresat ochiul de retinopatia diabetică?

Dr.Cristina Ghindea: Retinopatia diabetică este cauzată de glicemia mare din sânge, care determină modificări vasculare la nivelul păturii retiniene. Această afecțiune oculară prezintă trei stadii: 1.care nu necesită tratament (hemoragii pe fundul de ochi); 2.care necesită tratament (edem retinian, ischemie retiniană, membrane neovasculare); 3.care necesită intervenții chirurgicale vitreoretiniene (hemoragii masive, dezlipire de retină). Deocamdată, în Piatra Neamț nu se efectuează acest tip de intervenții, iar pacienții care se prezintă în acest stadiu tardiv, îi îndrumăm către centre specializate. Dezlipirea de retină, spre exemplu, poate fi reversibilă, prin intervenții foarte complexe, însă nu cu șanse foarte mari de recuperare. Practic, se implementează eforturi foarte mari terapeutice, cu rezultate mult mai puține. Dacă demarăm tratamente la timp, cum sunt injecțiile intravitreene și tratamente laser- mult mai accesibile, mai ieftine, mai ușor de implementat, rezultatele sunt mult mai bune pe termen lung. Tratamentul realizat corect şi complet în primele două stadii, în cadrul clinicii noastre, scade foarte mult riscul de a ajunge în stadiul trei, mult mai dificil de tratat, cu costuri mai mari şi rezultate, de multe ori, nesatisfăcătoare.

Rep: Clinica ”Cristal Vision” are în dotare aparatura medicală necesară pentru depistarea retinopatiei diabetice și puteți acționa cu rezultate pozitive în primele stadii de boală?

Dr. Cristina Ghindea: Clinica noastră este singura unitate medicală de pe raza județului Neamț dotată cu RETINOFOTOGRAF și FOTOCOAGULATOR LASER.  Avem o vastă experiență în depistarea și tratarea retinopatiei diabetice (primele două stadii descrise). Pentru a veni în întâmpinarea persoanelor afectate, am demarat o campanie în care pacieții cu diabet pot fi văzuți la clinică pentru măsurarea acuității vizuale, presiunea intraoculară și realizarea unei fotografii a fundului de ochi, la costul total de 50 de lei, până în noiembrie 2020. Pacienții pot veni cu sau fără vreo recomandare de la medicul de familie, sau de la medicii diabetologi. În ceea ce privește retinopatia diabetică, aceasta noi o suspectăm la orice pacient care suferă de diabet de tip I sau tip II. În cazul pacientului cu diabet tip I, retinopatia diabetică se instalează mai devreme și este mai agresivă. Deci, în aceste cazuri, punem mai mare accent pe examinarea fundului de ochi. În cazurile diabetului de tip II, examinările se fac o dată pe an, pentru examinarea fundului de ochi. Atunci când se depistează urme de retinopatie diabetică, controalele se fac mai des, astfel încât atunci când se ajunge în stadiul în care trebuie implementat tratament, acesta se practică fără întârzieri care duc la pierderea de vedere.

Rep: Care este importanța fotografiei de fund de ochi?

Dr. Cristina Ghindea: Aceasta este o hartă, pe care sunt înregistrate toate leziunile, lucru imposibil de realizat printr-o descriere, oricât de amănunțită ar fi. Urmărind evoluția fundului de ochi pe fotografie, practic vedem obiectiv modul în care evoluează retinopatia diabetică, un martor indirect al gradului de control al diabetului.

  • Ambliopia, diferența mare de dioptrii între un ochi și celălalt, este perfect tratabilă până la 6 ani!

Rep: Cum se manifestă și cât de importantă este depistarea ambliopiei în faza de debut?

Dr. Cristia Ghindea: Ambliopia reprezintă scăderea vederii pe un ochi sau la ambii, la copii, cauza cea mai des întâlnită fiind diferența mare de dioptrii între cei doi ochi. Problema este că acești copii, văzând bine cu un ochi, nu realizează că, de fapt, vederea pe celălalt ochi a scăzut, sau dacă au constatat, nu-i dau multă importanță.

  • ”Dorim ca, în anul 2020, să dotăm cu optotipuri standardizate cabinetele medicilor de familie care doresc să se implice în acest proiect”

Rep: Care este vârsta optimă pentru depistarea ambliopiei, astfel încât pacientul să poată fi tratat?

Dr. Cristina Ghindea: Am dori ca medicii de familie să poată examina toți copiii cu vârste de 4 ani pe care-i au pe listele de pacienți, să verifice dacă vederea lor este corespunzătoare. În cazul în care cu unul dintre ochi sau cu ambii nu văd peste 80% să-i îndrume către un oftalmolog. În acest sens, am dori ca în anul 2020 să dotăm cu optotipuri standardizate cabinetele medicilor de familie care doresc să se implice în acest proiect, pentru a depista cât mai repede copiii cu probleme și a-i ajuta prin tratamente și, de cele mai multe ori, prin prescripția ochelarilor potriviți. Astfel, dacă este depistată până la vârsta de 6 ani, această ambliopie poate fi recuperată. După vârsta de 6 ani creierul se obișnuiește cu o vedere mai scăzută și tratamentele nu mai pot fi la fel de eficiente. De aceea, este imperios necesar să se acționeze, pentru recuperare,  între 4 și 6 ani.

Rep: Deci cheia instalării unui tratament eficient încă di primele stadii de boală, fie că vorbim de glaucom, retinopatie diabetică ori ambliopie este intensificarea colaborării cu medicii de familie?

Dr. Cristina Ghindea: Asta ne dorim și le mulțumesc medicilor de familie pentru că au manifestat un interes major pentru ca împreună să ne preocupăm de creșterea calității vieții pacienților noștri, prin câștigarea anilor de lumină.

 

Cristal Vision – Clinica de oftalmologie – Operație cataracta
bld. Decebal, nr. 2, bl. H3, ap. 31
Piatra Neamt ,jud Neamt
Tel. : 0799 336 520
Mail: office@oftalmologieneamt.ro
Site: www.oftalmologieneamt.ro


Cine suntem ?

O echipa de oameni specializati pentru a veni in intampinarea problemelor oftalmologice : diagnostic cat mai exact, preventia bolilor oftalmologice, tratarea, urmarirea, vindecarea acestora.

Copyright by soreb.ro