Vă rugam așteptați...



Blog

Ultimele noutati din oftalmologie

lentile-polarizate-cristal-vision-1200x630.jpg
09/nov./2024

Din discuțiile purtate zilnic cu pacienții clinicii “Cristal Vision”, am descoperit că este dificil pentru o mare parte dintre aceștia să își aleagă lentilele corecte, necesare activităților zilnice și de care au nevoie pentru îmbunătățirea și confortul acuității vizuale.

Mi-am propus să prezint în acest articol câteva aspecte legate de importanța folosirii ochelarilor de soare, cu sau fără dioptrii, pentru menținerea unei vederi optime.

Este bine cunoscut faptul că radiațiile solare de tip UV (ultraviolete) pot cauza deteriorarea vederii pe termen lung, efectele fiind de cele mai multe ori ireversibile.

Aceste radiații ard pielea și distrug părțile componente ale globului ocular. Expunerea îndelungată la radiațiile UVB poate duce la apariția cataractei (tot mai des întâlnită la persoanele tinere), precum și la a altor afecțiuni ale globului ocular, radiația UVA fiind în principal absorbită de cristalin.

Iată care sunt principalele aspecte ale radițiilor UV de care trebuie să ținem cont:

*expunerea cea mai mare la radiațiile UV în timpul zilei este între orele 10 și 17;

*în perioada lunilor de vară radiațiile sunt mai intense;

*în zilele cu cer acoperit radiațile UV sunt reduse doar cu 20-40%;

*radiațiile UV cresc cu 4% pentru fiecare 700m altitudine, adăugați;

*radiațiile UV reflectate sunt la fel de dăunătoare ca și cele directe. Nisipul reflectă 25% din ele, apa 100%, iar zăpada aproximativ 85%.

Ochelarii de soare trebuie să constituie o protecție solară pentru ochii fiecăruia dintre noi în aceeași măsură în care cremele de protecție solară ne protejează pielea de arsurile nocive. Cum putem beneficia de această protecție? – Folosind ochelari cu lentile polarizate.  În cazul în care avem nevoie de o corecție optică (dioptrii) pentru distanță, este obligatoriu ca aceasta să se regăsească pe lentilele polarizate ale ochelarilor. În caz contrar, aceștia ne vor obosi ochii.

Ochelarii de soare cumpărați din magazine nu sunt polarizați, prin urmare nu oferă nici un grad de protecție, lentilele acestora permițând razelor de lumină să treacă prin ele sub același unghi sub care au fost reflectate de suprafața unui obiect. Acest lucru poate cauza probleme în cazul conducătorilor auto care se deplasează pe un drum umed, aceștia fiind orbiți de radiația luminoasă reflectată de apa de pe șosea sau în cazul pescarilor, orbiți de lumina reflectată de suprafața apei.

Lentilele polarizate permit radiațiilor să treacă prin lentilă doar pe plan vertical, eliminând astfel reflexiile din plan orizontal și asigurând o relaxare a ochilor.

Mai mult decât atât, există și o cromatică a lentilelor polarizate, culoarea acestora ajutând la absorbirea luminii. Ea poate fi aleasă în funcție de preferințele personale, cu câteva precizări:

*tonurile de gri reduc luminozitatea și nu distorsionează culorile;

*tonurile de maro distorsionează modul în care veți percepe culorile;

*tonurile de verde creează un contrast între obiecte și reprezintă cea mai potrivită variantă pentru conducătorii auto.

Se impune însă o precizare în cazul lentilelor polarizate și anume aceea că nu pot fi folosite ca lentile pentru ochelari cu purtare permanentă, deoarece din cauza filtrului polarizat, imaginea de pe monitoarele LCD (ecranul telefonului, al calculatorului al televizorului, etc.) va fi distorsionată.

Ochelari cu lentile polarizate la copii?

Da, recomand!

Ochii copiilor sunt mult mai sensibili la radiațiile UV decât cei ai adulților, pentru că sunt mai puțin capabili să filtreze aceste raze. De asemenea, copiii petrec mult mai mult timp afară decât adulții, prin urmare ochelarii care blochează o mare parte din radiațiile UV sunt de o importanță majoră pentru aceștia.

Nu recomand în schimb ochelari cu lentile heliomate la persoanele mai tinere de 20 de ani deoarece acestea păstrează un grad de închidere de 6-8%, indiferent de condiții, fapt care ar putea inhiba folosirea potențialului maxim și dezvoltarea corespunzătoare a percepției vizuale a acestora.

În cazul copiilor există două variante de protecție și anume:

  • Lentile montate pe rame cu clip-on polarizat și folosirea acestuia doar la exterior;
  • Ochelarii cu lentile polarizate, cu dioptrii dacă este cazul.

În încheiere, vă aștept la clinica “CRISTAL VISION” pentru o consultație de verificare și stabilire a dioptriilor, beneficiind totodată de oferta la lentilele polarizate pe toată perioada lunii iulie.

Optometrist,

Mirela Lovin

 

Cristal Vision – Clinica de oftalmologie – Operație cataracta
bld. Decebal, nr. 2, bl. H3, ap. 31
Piatra Neamt ,jud Neamt
Tel. : 0799 336 520
Mail: office@oftalmologieneamt.ro
Site: www.oftalmologieneamt.ro


Cine suntem ?

O echipa de oameni specializati pentru a veni in intampinarea problemelor oftalmologice : diagnostic cat mai exact, preventia bolilor oftalmologice, tratarea, urmarirea, vindecarea acestora.

Copyright by soreb.ro