Vă rugam așteptați...

Nutriţia şi ochii tăi

octombrie 22, 2017 by cristal vision0
nutritia-si-ochii-tai-1200x627.png

Înaintarea în vârstă nu conduce, în mod automat, la o vedere slăbită. Medicul oftalmolog şi nutriţionistul sunt cei care pot stabili o dietă adecvată pentru a împiedica pierderea sensibilităţii vizuale pe parcursul vieţii.

  • Vitamine nutritive

Elementele nutritive esenţiale ochiului sunt vitaminele şi mineralele. Organismul uman este nevoit să le asimileze din alimente. În general, din alimentaţia fiecăruia dintre noi nu au voie să lipsească legumele, peştele (măcar o dată pe săptămână), nucile şi fructele.
Cercetările în domeniu au dovedit că antioxidantii reduc riscurile cataractei şi ale glaucomului. Spre exemplu, vitamina A previne orbirea, iar vitamina C împiedică formarea glaucomului.
O protecţie ocular nutrivită poate fi realizată prin consum de:
Vitamina A: morcov, varză, cartofi dulci, ficat, mango, pepene galben.
Vitamina C: varză, portocale, broccoli, căpşuni, pepene galben.
Vitamina E: seminţe de floarea-soarelui, nuci, alune, migdale.
Luteină: spanac, galbenus de ou, morcov, varză.
Acizi graşi: peşte (somon, macrou, crap).
Seleniu: drojdie, produse marine.
Zinc: scoici, alune, făină de mălai, făină de orez.

Vitamina A

Aceasta vitamină previne cecitatea (pierderea capacităţii vizuale datorată unor leziuni ale mediilor transparente oculare, ale retinei, ale căilor nervoase sau ale centrilor vederii) nocturnă. Carenţa de vitamina A poate cauza instalarea xeroftalmiei (uscarea corneei şi a conjunctivei), ulcerele corneene şi umflarea pleoapelor. Dacă nu este tratată, xeroftalmia conduce treptat către cecitate.

Trebuie subliniat că fructele şi legumele trebuie consummate proaspete sau congelate. Prin conservarea “la borcan”, se diminuează cantităţile de vitamine şi betacaroten.

Vitamina C

Pe lângă vitamina A, ochiul este protejat împotriva afecţiunilor şi de vitamina C. Aceasta din urmă previne, deopotrivă, apariţia glaucomului şi a cataractei. Se pare că la fumători, la consumatorii de bauturi alcoolice şi la diabeticii, valoriile vitaminei C din organism tind spre limita inferioară decât spre nivelul optim, aşa încât este recomandată creşterea consumului de varză, broccoli, cartof, căpşune, zmeură, portocale, pepene galben- alimente cu un conţinut crescut de vitamina C. Pregătirea hranei diminuează, şi în acest caz, cantitatea de vitamina C, mai ales prin gătire. Poate nu ştiaţi, dar un alt factor care distruge proprietăţile vitaminei C este lumina. Spre exemplu, este indicat ca un suc de portocale să fie consumat dintr-un recipient opac decât dintr-un pahar de sticlă.

Luteina

Cercetătorii au stabilit că luteina reduce riscurile de instalare a cataractei (opacifierea cristalinului care conduce la cecitatea parţială sau totală). Alimentele care au un conţinut crescut de luteină sunt legumele verzi, îndeosebi spanacul.
Vitamina E

Vitamina E, la fel ca şi vitaminele A şi C, reduce riscul formării cataractei. Consumul de nuci, în primul rând, creşte aportul de vitamina E în organism.

Mineralele seleniu si zinc ajuta organismul sa absoarba antioxidantii vitaminici. In timp ce seleniul ajuta organismul sa absoarba vitamina E si-si aduce aportul si la fabricarea propriilor antioxidanti, zincul ajuta organismul sa absoarba vitamina A si constituie o parte importanta a enzimelor ce reduc numarul radicalilor liberi.

Acizii grasi

Extrem de necesari pentru menţinerea sănătăţii organismului uman, în special pentru dezvoltarea vederii copiilor, acizii graşi esenţiali trebuie selectaţi din peşte. Acizii graşi esenţiali (EFA – essential fatty acids) conduc la formarea grasimilor poli-nesaturate. Există două tipuri principale de acizi graşi esenţiali: Omega-3 (este un acid alfa-linolenic LNA – alpha-linolenic acid) şi Omega-6 (este un acid linoleic LA – linoleic acid). Deficienţele de Omega-3 conduc, în cazul adulţilor, către tulburările de vedere, iar studiile au sugerat că prelungirea/accentuarea acestor deficienţe pot provoca retinopatii, în timp instalându-se cecitatea.

Cristal Vision – Clinica de oftalmologie – Operații cataracta
bld. Decebal, nr. 2, bl. H3, ap. 31
Piatra Neamt ,jud Neamt
Tel. : 0799 336 520
Mail: office@oftalmologieneamt.ro
Site: www.oftalmologieneamt.ro

Cine suntem ?

O echipa de oameni specializati pentru a veni in intampinarea problemelor oftalmologice : diagnostic cat mai exact, preventia bolilor oftalmologice, tratarea, urmarirea, vindecarea acestora.

Copyright by soreb.ro